Obrambene tehnologije i proizvodi dvojne namjene u RH

Pod tematsko područje S3 Strategije Obrambene tehnologije i proizvodi „dvojne namjene“ jedno je od najvažnijih segmenata cjelokupnog Tematskog područja SIGURNOST. Hrvatska obrambena industrija predstavlja vrlo važan dio ovog područja, s obzirom da proizvođači iz navedenog industrijskog sektora predstavljaju vrlo snažnu industrijsku bazu usmjerenu prema razvoju visoko tehnološki proizvoda s visokom dodanom vrijednosti. Izvozna orijentacija visoko sofisticiranih proizvoda i usluga glavni je interes za tvrtke koje djeluju u sektoru obrane.

Neki od referentnih primjera visoko tehnoloških proizvoda hrvatske obrambene industrije su: (i) vozila i plovila raznih namjena – primjerice vojna vozila (Patria program), vojna plovila (ophodni brodovi), policijski patrolni brodovi, (ii) besposadna vozila i plovila (besposadna vozila u razminiranju, vatrogastvu i snagama sigurnosti, robotske platforme, bespilotna plovila (podvodna i površinska) za nadzor pomorske granice, (iii) program napredne zaštitne opreme (protubalističke i anti-riot kacige), (iv) lako pješačka oružja (pištolji i jurišne puške, snajperi, bacači granata).

Pod tematsko područje Obrambene tehnologije i proizvodi „dvojne namjene“ upravo predstavlja poveznicu i područje primjene za različite proizvode i usluge koji proizlaze iz raznih hrvatskih industrijskih grana i sektora a koji mogu imati dvojnu primjenu. Kroz ulaganja u obrambene tehnologije „dvojne namjene“ i iskorištavanje svoje jake baze proizvođača u tom specifičnom industrijskom segmentu, RH želi ulagati u sve tehnologije i proizvodne sposobnosti koje su bitne za održavanje i poticanje konkurentnosti.

Indikativne istraživačko-razvojne teme povezane s područjem „dvojne namjene“ koje su od interesa tvrtkama u sektoru obrambene industrije:

– napredni materijali i aplikacija istih na zaštitnu odjeću i opremu
– razvoj sustava upravljanja i integracija na besposadnim vozilima i plovilima
– automatizirana napredna proizvodnja (npr. robotika, Industrija 4.0 u kontekstu napredne obrade materijala i integracije procesa)
– rješenja za multispektralna izviđanja iz zraka u realnom vremenu vezanih za laserske tehnologije (LIDAR)
– napredne digitalne i komunikacijske tehnologije
– daljinski upravljani sustavi kao odgovor na nuklearnu, radiološku, kemijsku i biološku prijetnju (EOD/IOD), prirodne i tehnološke katastrofe
– razvoj besposadnih vozila i plovila (podvodna i površinska) kao sustavi za nadzor pomorske granice i pomorskog prometa, kao i sprječavanje ekoloških katastrofa
– procesna i ugradbena računalna automatizacija i upravljački procesi (mikrokontoleri, senzori, laseri, PLC, HMI, SCADA sustavi)
– tehnološka rješenja za kontrolu i zaštitu protiv uporabe bioloških agensa u terorističke svrhe
– medicinske protumjere protiv nuklearno-biološko-kemijskih i kemijskih ratnih agensa
– napredni programi za suzbijanje građanskih nemira (anti riot).

Primjeri Projekata „Dvojne namjene“

Financiranje razvoja nove multifunkcionalne zaštitne kacige tvrtke Šestan-Bush d.o.o. koja istovremeno odgovara na civilne ugroze (područje vatrogastva i industrijske zaštite), dok se istovjetno određeni rezultati mogu koristiti i za razvoj vojne kacige u određenim komponentama.

Financiranje razvoja novog besposadnog vozila tvrtke DOK-ING koje istovremeno možemo koristiti u antiterorističke svrhe a istovremeno i za približavanje opasnim mjestima (požarišta eksplozivnih materijala).
 

ŠESTAN-BUSCH d.o.o. -"Projekt multifunkcionalne zaštitne kacige"

Projekt multifunkcionalne zaštitne kacige kroz istraživačko-razvojne aktivnosti za cilj ima razviti novi proizvod za Sigurnost unutar civilne zaštite i spašavanja: multifunkcionalnu zaštitnu kacigu visokih tehničkih i tehnoloških karakteristika. Time se stvara preduvjet za odmicanje tvrtke Šestan Busch d.o.o iz segmenta proizvodnje obrambenih proizvoda prema više civilnoj komponentni u segmentu Sigurnosti

You have Successfully Subscribed!